Owoce jagody goji 100g

  • Cena: 10.23 zł
  • Ilość odwiedzin: 1
Kup produkt

Opis produktu

Charakterystyka:Jagody goji to nazwa handlowa owoców kolcowoju chińskiego (Lycium chinense) i kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum) zwane są również „ szczęśliwymi jagodami”.Roślina ta rośnie na wzgórzach i w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii. Z pośród 8 tysięcy różnej żywności ziołowej należącej do systemu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, która istnieje od przeszło kilku tysięcy lat, jagody goji plasują się na pierwszym miejscu tej listy.Najcenniejsze i najlepszej jakości owoce wzrastają w północno-centralnej części Chin, Ningxia, a także na zalewowych terenach Żółtej Rzeki oraz w zachodniej części Chin - Xinjiang.Opakowanie:Owoce goji zapakowane są w torebki foliowe, zgrzewane z atestem spożywczym oznaczone etykietą z nazwą, składem i datą ważności. Gwarancja zachowania świeżości na dłużej.Zastosowanie:Zaleca się, aby osoby dorosłe spożywały dziennie ok. 70 szt. (ok. 1/4 szkl.) a dzieci poniżej 10 roku życia o połowę mniej. Suszone owoce można żuć same, mogą też stanowić dodatek do jogurtów i musli.Działanie:Jagody goji są najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy, czyli substancji zwalczających wolne rodniki, a tym samym spowalniających starzenie się organizmu.Jest to najbogatsze źródło karetonoidów, w tym beta karotenu. Zawiera go więcej niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie.W goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6.Beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu. Jagody goji zawierają polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy. Naukowcy przypisują zdolności lecznicze i spowalniające proces starzenia jagód goji właśnie polisacharydom. Gdy się starzejemy nasze organizmy produkują coraz mniej hormonu wzrostu, który jest powiązany z procesem starzenia się. Goji to jedyne znane pożywienie, które stymuluje organizm do naturalnego produkowania tego hormonu.Jagody Goji zawierają w sobie jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie. Mają ich od 2 do 4 razy więcej niż czarna jagoda.Luteina i zeaksantyna, której ludzki organizm nie potrafi sam wyprodukować dostarczona w jagodach goji pomaga chronić oczy przed atakami wolnych rodników i naprawić uszkodzenia przez nie spowodowane. Prawdopodobnie ten owoc zawiera największą dostępną obecnie naturalną koncentrację zeaksantyny. W medycynie chińskiej od tysięcy lat polecało się jedzenie jagód goji, aby poprawić wzrok.W Azji używano goji do regulacji wysokiego stężenia cukru we krwi oraz do ywalcyaniu cukrzycy. Pomagają one także oczyścić wątrobę z toksyn. Herbatka przygotowana z jagód goji pomaga na wszelkie problemy trawienne.Kwasy tłuszczowe i polisacharydy zawarte w jagodach mogą stymulować produkcję kolagenu i zatrzymywać wilgoć, co w rezultacie daje młodziej wyglądającą skórę.Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć życie. Wiąże się z tym legenda związana ze słynnym Li Qing Yen, który spopularyzował jagody goji oraz żeń szeń. Mówi się, że żył on 252 lat (1678-1930) i codziennie spożywał goji.Jagody Goji zastępują rodzynki, możemy je stosować bezpośrednio lub dodawać do musli, różnych wypieków oraz ciast i deserów.Wartości odżywcze:Jagody goji są potocznie uważane za cudowny środek. Posiadają w swoim składzie:18 AMINOKWASÓW, WITAMINĘ A, B-1, B-2, C, E.Z MINERAŁÓW ŚLADOWYCH AŻ 21 jak: mangan, cynk, żelazo, miedź, nikiel, chrom, magnez, kalcium, natrium, kalium, kobalt, selen, cadium, fosfor i germanium....

Oceń produkt

Recenzje

Brak ocen dla tego produktu. Bądź pierwszy!